Kävelyllä Töölönlahdella


Töölönlahden alue on helsinkiläisten oma virkistyspaikka keskellä kaupungin sykettä. Helsingin sydämessä sijaitsevan Töölönlahden puistoalueen ympäri kulkee myös suosittu ulkoilureitti. Alueella voi kävelyn ohessa nauttia historian havinasta ja kulttuurista. Töölönlahden ympärillä sijaitsee useita kulttuurikeskuksia, esimerkiksi Musiikkitalo, Finlandia-talo ja Kansallisooppera. Helsingin rakennusperinteestä taas kertovat Linnunlaulun vanhat puuhuvilat. Koko Töölönlahden ympäristöstä on vuosien mittaan kehittynyt suosittu kulttuurin ja erilaisten kaupunkitapahtumien keskus.

Töölönlahti on Helsingin helmi ja suosittu ulkoilupaikka ympäri vuoden. Kesällä Töölönlahtea ympäri kulkiessaan voi pysähtyä välillä nauttimaan maisemista alueen monissa tunnelmallisissa kesäkahviloissa. Myös talvella Töölönlahti on suosittua ulkoilualuetta, jolloin rannalta voi myös lähteä kulkemaan jäätyneen meren jäälle. Töölönlahdella voi viettää aikaa omatoimisesti: kävellä, juosta tai vain ihastella maisemia. Alueen historiasta kiinnostuneille tarjotaan mahdollisuus osallistua opastetuille teemakävelyille, esimerkiksi Töölönlahden historiaa ja kulttuuria -kierrokselle.

Töölönlahden ulkoilureitti

Töölönlahden läntisellä puolella sijaitsevat Kansallisooppera, Finlandia-talo ja Hesperian puisto. Pohjoisrannan puolelta löytyvät Eläintarhan puistoalue ja lähellä sijaitseva Talvipuutarha. Töölönlahden ympärillä kiertää noin 2,2 kilometrin pituinen ulkoilureitti. Vuonna 2012 alueelle rakennettiin myös uusi kevyen liikenteen väylä Baana, jotta Töölönlahti olisi paremmin kaupunkilaisten saavutettavissa. Töölönlahden kierroksen voi aloittaa useasta eri kohdasta, esimerkiksi Finlandia-talon takaa. Ison osan reitistä kävely- ja pyörätie kulkevat rinnakkain.

Töölönlahdella kulkevan ulkopaikkakuntalaisen on syytä tietää alueella liikkumiseen liittyvä kultainen sääntö: Töölönlahtea kierretään aina vastapäivään. Välillä reitiltä voi koukata rannan puolelle hiekkatielle. Reitin varrelta löytyy paljon penkkejä, joille voi pysähtyä ihastelemaan Töölönlahden maisemia. Kansallisoopperan edessä voi katsella siellä viihtyviä valkoposkihanhia, Oopperatalon kohdalta aukeavat myös parhaat näkymät vastarannan huvila-alueelle. Töölönlahden kierros on mukava tapa nauttia luonnosta ja ihastella esimerkiksi alueen vanhoja puita.

Linnunlaulun huvilat ja kahvilat

Töölönlahden kävelyreitin varrella voi nähdä joutsenia, katsella kauniita huviloita, nauttia kesällä jäätelöstä tai piipahtaa kävelyn lomassa tunnelmalliseen kahvilaan. Tärkeä osa Töölönlahden maisemaa ovat Linnunlaulun historialliset huvilat, jotka on rakennettu 1880-luvulla. Kävelyretken aikana voi ihailla Linnunlaulun huviloita, mutta myös vierailla alueen lukemattomissa kahviloissa ja ravintoloissa. Töölönlahden rannalla Linnunlahdentiellä sijaitsevat muun muassa suositut Art Cafe -taideterassi sekä Sinisen huvilan kahvila.

Osoitteesta Linnunlauluntie 11 löytyy Sinisen huvilan tunnelmallinen kesäkahvila, josta avautuvat upeat näkymät Töölönlahden yli. Sininen huvila on Töölönlahden romanttisin kahvila, joka sijaitsee kätevästi aivan kävelyreitin varrella. Tämä pieni kahvila on perustettu vaaleansinisen pitsihuvilan pihaan. Kahvilan istumapaikat ovat kaikki ulkona, joten sinne kannattaa suunnata aurinkoisena päivänä. Tästä huolimatta Töölönlahdelle avautuvat maisemat ovat parhaimmillaan auringonlaskun aikaan. Sinisessä huvilassa on tarjolla pullia ja leivonnaisia sekä brunssi.

Luontoa, kulttuuria ja ulkoilua

Töölönlahtea kiertävä ulkoilureitti on suosittu tapa liikkua alueella, mutta halutessaan voi kävelylle myös jäädä johonkin Töölönlahden moniin puistoihin tai kulttuurirakennusten lähellä sijaitseville ulkoilualueille. Vuonna 2016 avattiin kunnostettu Töölönlahden puisto, josta on tullut kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulkoilu- ja oleskelukeidas. Tähän 9,5 hehtaarin kokoiseen puistoon on rakennettu tapahtumalavoja, leikkipaikkoja, kuntoilupisteitä ja oleskelupenkkejä, joihin voi pysähtyä nauttimaan eväitä ja katselemaan maisemia.

Töölönlahti on alueena ainutlaatuinen suomalaisen kulttuurin, politiikan, liike-elämän, median ja luonnon keskittymä. Alueella ulkoillessa ja Töölönlahtea kiertäessä voi samalla nauttia kulttuurirakennusten keskittymästä: Oodi, Kiasma, Musiikkitalo ja Kansallisooppera on kaikki rakennettu Töölönlahden lähistölle. Tämän lisäksi myös Suomen suurimpien mediatalojen, kuten Sanomien ja Alma Median, pääkonttorit sijaitsevat Töölönlahden alueella. Töölönlahden lenkkipolkua kiertämässä voi myös bongata Arkadianmäellä eduskunnassa istuvia kansanedustajia.

Hesperian puisto

Töölönlahden alueelta löytyy paljon hienoja ulkoilualueita, yksi niistä on Hesperian puisto. Jos ei halua kiertää Töölönlahtea ympäri, voi jäädä kävelemään vaikka Hesperian puistoon, joka löytyy aivan Finlandia-talon ja Kansallisoopperan naapurista. Hesperian puistossa ihaninta ovat suuret puut sekä syreenit ja tuomet. Hesperian puistossa voi kävelyn lisäksi kesäisin osallistua aamujumppaan tai esimerkiksi pelata shakkia. Puistosta löytyy lapsille leikkipaikka ja siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia.

Kansallisooppera

Hesperian puiston pohjoisosaan avattiin vuonna 1993 Suomen Kansallisoopperan Oopperatalo. Muita lähistöllä sijaitsevia tärkeitä rakennuksia ovat Helsingin Kaupunginmuseo ja Finlandia-talo. Kävelylenkin lomassa voi pitää tauon ja istahtaa ihailemaan maisemia johonkin alueen lukuisista ravintoloista ja kahviloista. Kansallisoopperan alueella voi ruokailla korkeatasoisissa ravintoloissa tai piipahtaa esimerkiksi suositussa kahvila Tyynissä. Kansallisoopperan tontilta Hesperian puistosta löytyy Oopperan amfiteatteri, jonka lavalla järjestettäviä esityksiä voi kesäisin ulkoilun lomassa pysähtyä seuraamaan.

Päämääränä Oodi

Finlandia-talon eteen voi kesällä pysähtyä ihastelemaan joutsenia ja niiden poikasia, jotka viihtyvät Töölönlahden rannassa. Musiikkitalo taasen sijaitsee Kansalaistorin laidalla lähellä Finlandia-taloa. Myös Musiikkitalon omassa kahvilassa on mukava käväistä kävelyretken aikana. Musiikkitalon edessä on kuntoilutelineitä ja moderni leikkipuisto lapsille. Monen Töölönlahdelle kävelylle lähtevän ehdoton päämäärä on kuitenkin suosittu keskustakirjasto Oodi, joka sijaitsee Musiikkitalon naapurissa. Kirjastossa voi käydä lämmittelemässä ja tutustumassa Oodin tarjontaan.

Helsingin suosituin ulkoilupaikka

Vuosittain Töölönlahden alueella vierailee useita miljoonia kävijöitä sekä paikkakuntalaisia että matkailijoita. Helsingin keskustassa sijaitsevasta Töölönlahdesta onkin vuosien mittaan kasvanut kaupunginosa, jossa tuhannet ihmiset viettävät vapaa-aikaansa luonnosta ja kulttuurista nauttien. Loppuvuodesta 2018 alueelle avattu uusi keskustakirjasto Oodi lisäsi alueella liikkuvien määrää entisestään. Töölönlahti on ennen kaikkea erinomainen ulkoilualue, josta löytyy Töölönlahtea kiertävä ulkoilureitti. Se tarjoaa mahdollisuuden liikunnasta, kulttuurista ja luonnosta nauttimiseen keskellä kaupungin sykettä.