Klassiset pubiruoat: Nautintoja kaikille aisteille


Pubiruoat juontavat juurensa Englannista, jonka keittiö ei nauti kovinkaan suurta arvostusta maailmalla. Pubikulttuuri sen sijaan on hyvinkin tunnettu. Vaikka Suomessa baariin on tapana mennä lähinnä nautiskelemaan juomista, englantilaiseen pubikulttuuriin kuuluvat myös erilaiset tuhdit ja herkulliset klassikkoruoat. Pubien asiakaskunta on perinteisesti koostunut erityisesti raskaiden töiden tekijöistä, joten ruokien on odotettu olevan täyttäviä. Tämä näkyy pubien ruokalistoilla tänäkin päivänä, joskin hieman kevyempiäkin vaihtoehtoja voi löytää.

Englantilainen keittiö

Englantilaista keittiötä ei juuri arvosteta maailmalla, vaikka omassa maassa sen kannatus on vankka. Englanti on tunnettu monista pubeistaan, joita maassa on ollut jo keskiajoilta lähtien. Pubeissa nautittu ruoka on ollut osa englantilaista pubikulttuuria jo tällöin. Monet englantilaiset pubiruoat ovat muotoutuneet pitkälti maan historian tapahtumien mukaisesti. Koska Englanti on menneisyydessä ollut siirtomaavalta, lukuisat entiset siirtomaat kuten Intia ja Kiina ovat vaikuttaneet siihen, millainen ruokakulttuuri Englannissa tänäkin päivänä on.

Siirtomaamenneisyyden lisäksi toinen merkittävä osa englantilaista pubikulttuuria on syöminen oluen juomisen yhteydessä. Tältä osin pubiruoka on kehittynyt sopimaan hyvin oluen makujen, esimerkiksi perinteisten katkerien bitterien kanssa. Myös asiakaskunta on vaikuttanut ruokakulttuuriin. Usein pubeissa on käynyt fyysisen työn tekijöitä, joten ruoka on ollut syystäkin rasvaista ja tuhtia. Voidaankin havaita, että englantilaiseen pubiruokaan ja pubikulttuuriin liittyy joitain keskeisiä tunnusmerkkejä, joihin pääsee tutustumaan myös suomalaisissa ravintoloissa:

 • Pubiruoka nautitaan oluen kanssa
 • Englantilaisen keittiön lisäksi vaikutteita löytyy siirtomaa-ajoilta
 • Ruoka on usein rasvaista ja täyttävää

Perinteiset pubiruoat

Kuuluisin perinteinen pubiruoan klassikko lienee Fish’n chips. Tämä ruoka-annos edustaa samalla perinteistä englantilaista keittiötä ja on annoksena varsin täyttävä. Nimensä mukaisesti Fish’n chips sisältää leivitettyä ja paistettua kalaa sekä ranskalaisia perunoita, joita englantilaiset kutsuvat nimellä chips. Kalan lisäksi erilaiset liharuoat, kuten erilaiset lampaasta, naudasta tai siasta valmistetut paistit, murekkeet ja makkarat ovat suosittuja. Sunday roast, eli sunnuntain paisti, on tavanomainen koko perheelle maistuva ruoka-annos englantilaisissa pubeissa.

Perinteiseen pubiruokaan kuuluu lisäksi monenlaiset lisukkeet. Ranskalaiset perunat, samoin kuin paistetut perunat, ovat tyypillinen osa pubeissa tarjottavaa ruoka-annosta. Nykyään monessa pubissa tarjoillaan myös lisukesalaatti, mutta perinteisesti tuoreita kasviksia käytetään verrattain vähän englantilaisissa pubiruoissa. Sen sijaan erilaiset hernemuhennokset ja sokeriliemessä säilötyt pavut ovat tavanomaisia. Molemmat kuuluvat myös paistettujen munien, pekonin ja paahtoleivän ohella perinteiseen englantilaiseen aamiaiseen. Iltaruokien lisäksi pubit nimittäin tarjoilevat usein myös aamiaisen asiakkailleen.

Uudemmat pubiruoat

Uudemmilla pubiruokaklassikoilla tarkoitamme tässä artikkelissa sellaisia ruokia, joiden historia on englantilaisittain verrattain lyhyt. Esimerkiksi entisten siirtomaiden ja sieltä tulleiden maahanmuuttajien vaikutteista syntyneet ruoat sekä muut viime vuosisadalla englantilaisissa pubeissa yleistyneet ruokalajit ovat tässä yhteydessä uusina pidettäviä ruokia. Esimerkki uudemmasta ruokalajista on intialaisista vaikutteista syntynyt Chicken tikka masala, jota nopeasti kasvaneen suosionsa vuoksi pidetään Isossa-Britanniassa todellisena kansallisruokana. Chicken tikka masala pohjautuu Intian niemimaalla suosittuun Chicken tikkaan.

Intiasta kotoisin on myös curry-ruoat, joissa mausteisen kastikkeen ohessa tarjoillaan perinteisesti riisiä. Isossa-Britanniassa puhutaan jo kaikista intialaisruoista nimellä curry, vaikka Intiassa curry tarkoittaa vain tietynlaisia ruokia. Curryt ja Chicken tikka masalat alkavat nykyään olla sen verran suosittuja englantilaisissa pubeissa, että ne ovat suositumpia intialaisen ruoan ravintoloita kuin intialaisten omat ravintolat Englannissa. Yhteistä kuitenkin kaikille englantilaisten pubien ruuille on isot annoskoot sekä ruoan rasvaisuus. Muita yhtäläisyyksiä ovat:

 • Pubiruoat sisältävät lihaa, kalaa tai kanaa rasvapitoisessa kastikkeessa
 • Lisukkeena on perunaa tai riisiä, muut lisukkeet ovat harvinaisempia
 • Salaatteja ja muita kasviksia käytetään vähän

Suomalainen pubiruoka

Suomalainen pubiruoka on useimmiten pientä baaripurtavaa, joskin ruokaisimmat annokset lisääntyvät sitä myötä, kun asiakkaat alkavat niitä pubiltaan vaatimaan. Suomessa on paljon myös pubeja, joissa ruokaa ei tarjoilla. Tähän syynä on se, että suomalaisissa baarikulttuurissa ei ole ollut tapana syödä juomien nauttimisen yhteydessä. Tänä päivänä kuitenkin Suomen kansainvälistymisen myötä suomalaiset alkavat hiljalleen omaksua englantilaista pubikulttuuria, johon kuuluu, että pubiin ei mennä vain juomaan vaan myös ruokailemaan ja viihtymään.

Mutta kyllä onneksi suomalaisetkin osaavat! Perinteiseen englantilaiseen pubiruokaan perustuvan tarjoilun lisäksi monet suomalaiset pubit ovat kunnostautuneet tarjoilemaan makupaloja eri maiden keittiöistä ja jopa pohjoismaista ruokaa. Pubista riippuen tarjolla voi olla englantilaistyyppinen lihamurekeannos, ranskalaishenkinen hedelmiä ja juustoja sisältävä herkuttelulautanen tai suomalaisista juureksista, sienistä ja kaloista valmistettuja pieniä ruoka-annoksia. Suomessa eletäänkin parhaillaan ruokakulttuurin kukoistusaikaa ja tästä pääsee nauttimaan myös lukuisissa pubeissa kautta maan. Eri Suomen pubeista voitkin siten löytää:

 • Perinteisiä baarinaposteltavia, kuten suolakeksejä ja pähkinöitä
 • Pieniä ruoka-annoksia kuten voileipiä ja makkararuokia
 • Englantilaiseen pubiruokaan perustuvia ruoka-annoksia
 • Eri kulttuureista vaikutteita saaneita alkupaloja ja suurempia ruoka-annoksia
 • Pohjoismaisia ruoka-aineita sisältäviä ruoka-annoksia

Helsingin ruokaa tarjoilevat pubit

Koska Suomessa alkaa yleistyä tapa, että työpäivän jälkeen nautitun oluen tai viinin yhteydessä voi myös syödä, löytyy Helsingistäkin siten runsaasti ruokaa tarjoilevia pubeja. Monet Helsingin pubeista ovat viihtyisiä paikkoja, joissa voi viettää pitemmänkin aikaa. Tässä artikkelissa esittelemme joitain ruokaa tarjoilevia pubeja. Aloitamme Kampin keskuksen vieressä olevasta Henry’s Pub Helsingistä, jonka ruokavalikoimiin kuuluu runsaasti ranskalaisia perunoita sekä paistettuja kanaa ja lihaa sisältäviä annoksia. Toinen Helsingin keskustassa sijaitseva ruoka-annoksistaan mainetta kerännyt pubi on Korkeavuorenkadulla sijaitseva Lungi, josta saa ravintola-annosten lisäksi tilattua myös oluen kanssa sopivaa pikkupurtavaa. Kauempana Helsingin keskustasta Ruoholahdessa sijaitseva One Pint Pub taas on