Missä kuunnella live-musiikkia Helsingissä?


Helsingin sopiva sijainti Eurooppaan nähden ja asema Suomen pääkaupunkina takaavat sen, että kaupungissa pääsee kuuntelemaan sekä kotimaista että ulkomaista elävää musiikkia lähes missä vaan genrestä riippumatta. Etsitpä sitten hämyistä jazzklubia pianisteineen, rock-kukkojen energistä keikkaa, kesän kuuminta festarikeikkaa tai ehkäpä hieman vaihtoehtoisempaa poppia, löytyy kaikelle aikansa ja paikkansa. Live-keikat eivät tokikaan rajoitu vain niihin erikoistuneihin klubeihin, vaan niitä pääsee kuuntelemaan niin ulkoilmakonserteissa kuin Tuomiokirkossakin.

Kolme kovaa: Korjaamo, Kulttuuritalo ja Kallio

Töölössä sijaitseva Kulttuuritehdas Korjaamo on Pohjoismaiden suurimpia itsenäisiä kulttuurikeskuksia ja se isännöi muiden kulttuuritapahtumien lisäksi vuosittain myös lukuisia eri genren musiikkikeikkoja. Korjaamo keskittyy etenkin uuteen ja ajankohtaiseen kulttuuriin, joten jos haluaa pysyä aallonharjalla viimeisimmistä musiikkisuuntauksista, kannattaa suunnistaa Töölöön. Sturenkadulla sijaitsee taasen Kulttuuritalo, joka on vuodesta 1958 saakka ollut tärkeä osa suomalaista musiikkihistoriaa. Kultsan lavalla on nähty muun muassa Jimi Hendrix ja siellä järjestetään edelleen konsertteja.

Kalliossa ja sen ympäristössä sijaitsee useampikin suosittu keikkakohde, kuten Kuudes Linja, Kaiku sekä Ääniwalli. Kuudes Linja on kuuluisa underground-musiikin keikkapaikka, jossa live-musiikkia on tarjolla joka viikonloppu. Kaiku on Kuudennen Linjan yhteydessä oleva toinen underground-klubi, jossa esiintyy paljon ulkomaisia artisteja. The Guardian -lehti on nimennyt Kaikun yhdeksi Euroopan parhaimmaksi klubiksi vuonna 2014. Vallilassa majapaikkaa pitää taas Ääniwalli, joka on tunnettu yhtenä parhaimpana DJ- ja live-musiikin klubina syrjäisestä sijainnistaan huolimatta.

  • Kulttuuritalo on suomalaisen musiikin historiaa
  • Kalliosta löytyy useita suosittuja live-musiikin klubeja

Tavasti ja Semifinal

Tavastia on yksi Euroopan vanhimpia, yhä toimivia elävän musiikin klubeja. Se on perustettu jo 1970-luvulla Kamppiin ja on siitä harvinainen, että huolimatta siitä, että se keskittyy vain live-musiikkiin, sijaitsee se aivan Helsingin keskustassa. Vaikka se tunnetaan erityisesti rock-klubina, soi Tavastialla kaikki genret. Tavastia on yksi halutuimpia keikkapaikkoja ja kun kotimainen bändi pääsee esiintymään sinne, on se merkki siitä, että nyt on onnistuttu. Vuosittain klubilla esiintyy satoja artisteja.

Tavastian yhteydessä on myös toinen, hieman pienempi klubi. Semifinal tunnetaan siitä, että se toimii monille uusille, vielä tuntemattomille bändeille astinlautana kuuluisuuteen. Klubi avasi ovensa vuonna 1993 ja ensimmäisenä siellä esiintyivät The 69 Eyes ja Suburban Tribe. Seuraavana vuonna debyyttinsä siellä teki HIM, jonka Tavastian uudenvuoden keikat ovat sittemmin olleet monille vuoden kohokohta. Semifinalin lava on avoin kaikille musiikkigenreille ja vuosien varrella siellä on kuultu musiikkia laidasta laitaan.

Ammattitason jazzia

Yrjönkadulla sijaitseva G Livelab on muusikkojen liiton itse perustama liveklubi, joka panostaa siihen, että keikkaympäristö on optimaalinen ja mahdollistaa näin parhaimman mahdollisen keikkakokemuksen. G Livelabin esiintyjäkaarti ja musiikkigenret ovat monipuolisia ja lavalla nähdäänkin sekalainen seurakunta mielenkiintoisia muusikoita jazzartisteista klassisen musiikin ja hevimetallin ammattilaisiin. G Livelab onkin erinomainen paikka löytää uutta musiikkia, sillä sinne voi mennä nauttimaan musiikista rauhallisin mielin tietäen, että äänentoisto ja kokonaisvaltainen musiikkikokemus on ensiluokkaista.

Koko Jazz Club on jazzmuusikoiden vuonna 2010 perustama suomalaisen jazzmusiikin toimija ja taideorganisaatio sekä jazzklubi Hämeentiellä. Koko Jazzissa voi kuunnella jazzia pari kertaa viikossa. Museokadulta löytyy toinen, jopa yhdeksi Euroopan parhaimmaksi jazzklubiksi nimetty musiikkiravintola Storyville, joka perustettiin jo 1990-luvun alussa. Jazzklubin maineestaan huolimatta Storyville tarjoaa kattavan valikoiman eri genrejä live-musiikin saralla kuutena iltana viikossa ja esiintymislavalla nähdään artisteja ja bändejä sekä Suomesta että ulkomailta.

  • G Livelab panostaa optimaaliseen keikkaympäristöön
  • Jazzinnälkäisten kannattaa suunnata Koko Jazz Clubille tai Storyvilleen

Klassinen musiikki

Elävästä musiikista puhuttaessa ei tietenkään sovi unohtaa sinfonia- ja klassista musiikkia. Helsingin kaupunginorkesteri on perustettu jo 1870-luvulla ja se onkin Pohjoismaiden vanhin ammattilaissinfoniaorkesteri. Orkesteri on kantasäestänyt suurimman osan Jean Sibeliuksen tuotannosta Sibeliuksen itsensä johtamana. Helsingin kaupunginorkesteri konsertoi edelleen viikoittain Helsingin Musiikkitalolla ja klassisen musiikin maailmantähdet ovat säännöllisiä vieraita. Musiikkitaloa konserttipaikkanaan pitää myös Radion sinfoniaorkesteri, joka on Yleisradion oma vuonna 1927 perustama orkesteri.

Klassisesta musiikin saralta on ehdottomasti mainittava myös Oopperatalon tarjonta. Kansallisooppera ja Kansallisteatteri perustettiin 1900-luvun alkupuolella. Oopperan ja baletin ohjelmisto vaihtuu viikoittain ja vuosittain nähdään kymmeniä produktioita, joita tähdittää niin kotimaisen kuin ulkomaisenkin oopperan ja baletin kärkinimet. Klassisesta ja kirkkomusiikista kiinnostuneiden kannattaa suunnistaa myös Helsingin Tuomiokirkkoon, sillä myös siellä pidetään säännöllisesti erilaisia konsertteja. Erityisen vaikuttavia ovat muun muassa Cantores Minores -poikakuoron ainutlaatuiset esitykset.

  • Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri tarjoavat unohtumattomia elämyksiä Musiikkitalolla
  • Musiikkimatkalla ei kannata unohtaa myöskään Helsingin Tuomiokirkkoa

Live-musiikkia joka makuun ja kokoluokkaan

Musiikki ei aina kaipaa intiimiä pientä klubia tunnelman luojaksi. Musiikkia suurella skaalalla tarjoavat muun muassa Hartwall Arena ja Olympiastadion, joissa molemmissa on esiintynyt niin kaikki Suomen ykkösmuusikot kuin myös tärkeimmät maailmantähdet. Live-musiikkia voi kuunnella etenkin kesäisin myös Helsingin lukuisilla eri festivaaleilla. Suuntaa Suvilahteen modernille Flow Festivalille kuuntelemaan uusimpia musiikin virtauksia elokuussa tai jos hevimetalli on enemmän makuusi, Tuska Open Air Festival starttaa kesäkuussa.

Etenkin viime vuosina Helsingin musiikkiskene on muuttunut aktiivisemmaksi, eikä muutokselle näy loppua. Pohjoisesta sijainnistaan huolimatta Helsingistä on kuoriutunut haluttu keikkapaikka, jonne monet supertähdet haluavat esiintymään – ja Helsinki onneksi tarjoaa upeat puitteet näille ainutlaatuisille musiikkielämyksille. Suuret stadionit, henkeäsalpaava Tuomiokirkko, Kulttuuritalo, Musiikkitalo ja Oopperatalo sekä lukuisat ammattitason klubit ja ravintolat takaavat sen, että jokainen löytää itselleen sopivaa live-musiikkia pääkaupungista tarvittaessa vaikka jokaisena vuoden päivänä.