Oodi on kirjasto ja olohuone


Kun Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi avautui joulukuussa 2018, sai pääkaupungin ydinkeskusta vihdoin suuren kirjaston ja kaupunkilaisten olohuoneen. Helsingin pääkirjastona oli pitkään toiminut Pasilan kirjasto, joka rautatien läheisyydestä huolimatta oli vaikeasti löydettävissä Itä-Pasilan toimistokolossien keskeltä. Oodi sen sijaan kohoaa majesteettisesti päärautatieaseman vieressä ja asettuu sievästi Kansalaistorin ympäristön kulttuurikeskittymään. Oodissa on sallittua myös viihtyä, ei vain lainata kirjoja.

Julkista oleskelutilaa

Oodi suunniteltiin alusta asti olemaan enemmän kuin kirjojen säilytyspaikka. Siitä tulikin kohtaamispaikka ja oleskelutila, jossa kansalaisten on mahdollista viettää aikaa ilman rahan käyttämistä. Helsingin keskustassa on paljon liiketilaa eikä juuri vapaata oleskelualaa, eteenkään sisätiloissa. Siksi Oodista löytyy paljon tilaa istumiseen, myös ilman kirjaa ja kavereiden kanssa. Esimerkiksi toisessa kerroksessa on porrasmainen betonirakennelma, johon mahtuu satoja kävijöitä rinnakkain.

Oodin kolmas kerros on pyhitetty kirjoille ja istumapaikoille. Kerroksen molemmissa päissä lattia kohoaa ylös sekä ramppeja muistuttavin lattioin että porrastetusti. Rakenteisiin mahtuu istumaan, kokoontumaan maltillisella volyymilla tai vaikka työskentelemään tietokoneella. Lisäksi kolmannen kerroksen laidoille, seinän kokoisten ikkunoiden eteen, on aseteltu pyöreitä pöytiä tuoliryhmineen. Jos valoisana aikana ei kärsi Kansalaistorin puoleisten ikkunoiden kajastavasta auringosta, ovat nämäkin viehättäviä istumapaikkoja.

Eri työtiloja Oodissa

Pidempiä neuvonpitoja ja ryhmätöitä varten voi varata Oodista erikokoisia vetäytymistiloja. Työskentelytilat vievät rakennuksen toisesta kerroksesta merkittävän osan. Kerroksessa on niin pieniä ryhmähuoneita, joissa on pöydät ja AV-laitteet, kuin isommalle joukolle tarkoitettuja oppimistiloja. Toisen kerroksen kruunaa työskentelytila Kuutio, joka varataan erikseen. Siinä on 90 neliömetriä tilaa ja älyseinät, joille voi heijastaa kuvaa. Kuutiossa voi järjestää vaikka pienen luennon.

Entä jos Helsingin keskustassa tarvitsee yksityistä ajattelutilaa tai parin kaverin kanssa ryhmätöille paikan? Oodissa on ratkaisu tähänkin, nimittäin läpinäkyvillä seinillä varustetut pienet loosimaiset tilat, joissa on baaripöydän tapainen pöytä ja pari tuolia. Mitään kovin salaista näissä tiloissa ei voi tehdä, mutta niissä voi ideoida tai neuvotella iloisesti kirjaston hälinästä sivussa. Ja jos on tarve monisteille, voi Oodin kakkoskerroksessa tulostaakin.

Erikoistarpeisiin erikoistyötiloja

Oodin asiakkaat voivat tulla kirjastoon tekemään myös erikoistuneempia hommia esimerkiksi taideprojekteja silmällä pitäen. Oodista löytyy peräti kaksi valokuvaus- ja videostudiota, jonka lisäksi kahdessa editointihuoneessa voi vaivattomasti muokata työnsä tuloksia. Musikaalisemmat vierailijat hyötyvät soittotilasta, jossa voi harjoitella rauhassa lempisoittimen soittoa ilman vaaraa naapurien valituksista tai takoa rumpuja sydämensä pohjasta rumpukopissa. Erikoistilojen käyttö vaatii kuitenkin aina ajanvarauksen, sillä halukkaita on varmasti paljon.

Oodin toisen kerroksen tiloissa on myös verstasmainen toimitila, jossa käsitöistä kiinnostuneet voivat käyttää esimerkiksi ompelukonetta, 3D-tulostinta, laserleikkuria, tarratulostinta, saumureita ja rintanappikoneita. Tilojen tarkoitus on vastata harrastelijoiden tarpeeseen kotia paremmista tiloista, jossa he voivat myös kokeilla kotikoneita huomattavasti laadukkaampia laitteita sekä erikoislaitteita, joita ei kotoa varsinaisesti löydy. Pelihuoneissa voidaan pelata yksin tai kavereiden kanssa konsolipelejä, seikkailla virtuaalimaailmassa tai pelata lapsuuden retropelejä.

Oodi on myös täynnä tapahtumia

Oodissa vieraillessa voi myös osallistua monipuolisiin tapahtumiin ja työpajoihin, inspiroitua mediatieteestä ja seurata luentoja. Tapahtumia järjestetäänkin ahkerasti jokaisena päivänä viikossa aamusta iltaan. Kaikki Oodin tapahtumat ovat yleisölle maksuttomia ja ne ovat avoimia kaikille. Tapahtumat voivat liittyä erikoispäivien teemoihin tai ne voivat olla muun muassa taidenäyttelyitä, konsertteja, kerhotoimintaa tai lapsille tarkoitettuja iltasatuhetkiä. Ajankohtaiset tapahtumat löytyvät Oodin sivustolta sekä Helmet-palvelusta.

Oodissa voi myös vaivattomasti järjestää oman tapahtuman. Sitä varten voidaan vuokrata jokin Oodin työtiloista tai erikoistiloista, kuten monipuolisella tekniikalla varustettu monitoimisali, elokuvateatteri, älyseinän omaava kokoontumistila Kuutio ja kymmenen hengen opetuskeittiö, jossa voidaan järjestää esimerkiksi kokkauskursseja. Jokaisen tilan varaaminen on mahdollista suoraan Oodin sivustolta löytyvän Varaamon kautta. Joidenkin tilojen vuokraaminen on maksullista, kuten esimerkiksi opetuskeittiö ja konferenssisali Maijansali.

Suomi ja maailma ottivat Oodin vastaan innolla

Oodin avajaisia juhlittiin näyttävästi 5.–6. joulukuuta 2018. Kahden avajaispäivän aikana Oodi keräsi yli 55 000 vierailijaa – ensimmäisenä päivänä noin 22 000 ja toisena päivänä noin 33 000 kävijää. Ensimmäisen päivän avajaisohjelmassa nähtiin esimerkiksi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys, Hanna Brotheruksen tekemä tilaustyö Oodi metsälle -teos ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen säveltämä Ultra Organ Oodille. Itsenäisyyspäivän avajaisohjelma oli suunnattu erityisesti perheille.

Helsinkiläisten lisäksi Oodista ovat olleet innoissaan myös kansainväliset mediat, joista esimerkiksi New York Times omisti kansainvälisen painoksen etusivunsa Oodille sekä ruotsalaiset Dagens Nyheter ja SVT Nyheter raportoivat tarkasti avajaispäivien ohjelmasta ja uudesta keskustakirjastosta. Oodin nimi kiiri jopa indonesialaisen The Jakarta Timesin korviin, joka kirjoitti siitä lehdessään. Uuden keskustakirjaston uskotaankin vain vahvistavan Suomen asemaa maailman kirjastojen edelläkävijänä ja etenkin kertoa maailmalle suomalaisten rakkaudesta kirjoihin.

Oodi on uuden ajan kohtaamispaikka

Avajaistensa jälkeen Oodi on ollut erittäin suosittu. Tammikuussa lehdet ovat kirjoitelleet hyllykköjen kirjakadosta lainauksien suuren määrän takia – tällöin yli puolet kirjaston nimikkeistä oli lainassa. Maaliskuussa 2019 Oodi kuitenkin rikkoi miljoonan kävijän rajan, joten tilat ovat vastanneet odotuksia enemmänkin kuin paremmin. Keskustakirjasto on alusta asti pyrkinyt olemaan tulevaisuuden monitoimiala, jossa kirjojen lainaaminen on vain sivuosassa, ja toista samanlaista tuskin tullaan Suomessa näkemään.