Sanomatalo Helsingin ytimessä


Helsingin keskustassa, Töölönlahdessa, aivan rautatieaseman kupeessa kohoaa lasinen nykyarkkitehtuurin luomus, Sanomatalo. Rakennus on Helsingin mittakaavassa korkea toimistotila, sillä siinä on 12 kerrosta, joista kolme ovat maan alla. Sanomatalo muodostaa yhdessä muiden Finlandiapuiston rakennusten, eli nykytaiteen museon Kiasman, Musiikkitalon sekä keskustakirjasto Oodin, kanssa niin sanotun kulttuurikeskittymän. Helsinkiin saapuvien kulttuurin nälkäisten onkin siksi hyvä suunnata Finlandiapuistoon nauttimaan alueen monipuolisesta tarjonnasta.

Kohtaamispaikka ja liikekeskus

Sanomatalon ensimmäinen ja toinen kerros ovat pääosin avoimia kaikille vierailijoille. Sieltä löytyy Sanomatalon Mediatori, joka on 35 metrin korkuinen lasiseinäinen ja kolmion muotoinen katettu tila. Tilasta löytyy katsomorakennelma sekä videoseinä uutissisältöjen pyörittämiseen. Mediatorilla järjestetään näyttelyitä, konsertteja ja muita yleisötapahtumia. Tilan ideana on toimia kaupunkilaisten ja median kohtauspaikkana. Isojen massatapahtumien lisäksi tilaa voidaan hyödyntää pienempiin tapahtumiin ja palavereihin.

Muissa Sanomatalon kerroksissa on toimistotiloja. Ylemmistä kerroksista löytyvät Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat sekä Nelonen Media. Sieltä löytyvät myös Radio Rockin ja Radio Aallon toimitukset. Alimmat kerrokset ovat liike- ja näyttelytilaa. Kerroksista löytyy myös kauppoja, gallerioita sekä kahviloita ja ravintoloita. Sanomatalossa sijaitsee myös SPR:n veripalvelu. Sanomatalon liikekeskus ja Mediatori ovat avoinna yleisölle maanantaista perjantaihin kello 7-20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 9-20.

Sanomatalon historiaa

Sanomatalon ovat suunnitelleet arkkitehti Antti-Matti Siikala sekä arkkitehti ja professori Jan Söderlund. Sen rakentaminen tuli päätökseensä vuonna 1999. Sanomatalo rakennettiin Sanoman voimahahmon Aatos Erkon aikana. Valmistuessaan rakennus oli ensimmäinen lasinen rakennus Helsingin keskustassa. Kaikki eivät suinkaan pitäneet suunnitelmia lasisen rakennelman rakennuttamisesta hyvänä. Muun muassa luonnonsuojelijat vastustivat sitä lintukuolemien pelossa. Tästä ei kuitenkaan ole huomattu tulleen ongelmaa ainakaan laajassa mittakaavassa.

Vuonna 2014 ilmoitettiin, että Sanoma on myynyt Sanomatalon saksalaisen Deka Immobilien -yhtiön kiinteistörahastolle. Sanoma jatkoi kuitenkin toimintaansa rakennuksessa tekemänsä pitkäaikaisen vuokrasopimuksen turvin. Rakennuksen myyminen oli osa Sanoman strategiauudistusta, ja monia muitakin konsernin kiinteistöjä laitettiin myyntiin samoihin aikoihin. Sanomatalosta tehty kauppa oli yksi kaikkien aikojen suurimmista toimistokiinteistökaupoista Helsingin keskustan yritysalueella. Lasisen rakennuksen kauppahinta oli huimat 176 miljoonaa euroa.

Näyttelyitä ja tapahtumia Mediatorilla

Sanomatalolla on järjestetty paljon eri aiheisia ja eri näköisiä tapahtumia. Siellä on järjestetty näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia ja erilaisia ideointityöpajoja. Mediatorilla järjestetään toimintaa usein juhlapäivien mukaan. Tapahtumat voivatkin olla koko perheen joulutapahtumia tai ystävänpäivänä kaverikuvausta Helsingin Sanomien valokuvaajan Sami Keron toimesta. Sanomatalo on juuri se paikka, jossa useat poliittiset seminaarit ja vaalikeskustelut järjestetään. Sanomatalo on hyvä paikka tavoittaa kuulijoita, sille kansalaisten on helppo löytää sinne.

Sanomatalossa on nähty koskettavia ja mieleenpainuvia näyttelyitä. Yksi pysähdyttävimmistä on ollut Iltasanomien kuvaajan Pete Aarre-Ahtion kokoama Rikoksen kuva -näyttely. Esillä oli harvoin nähtyjä valokuvia Suomen rikoshistorian tunnetuimmista murhista. Vuonna 2015 tiloissa järjestettiin Arman ja viimeinen ristiretki -valokuvanäyttely, jonka kuvien myynnistä tullut tuotto ohjattiin hyväntekeväisyyteen. Sanomatalossa on jatkuvasti mielenkiintoista toimintaa, johon kannattaa osallistua. Pysyäkseen perillä tulevasta toiminnasta ja tapahtumista on hyvä seurata Sanomatalon Facebook-seinää.

Osana kulttuuriympäristöä

Finlandiapuiston kulttuurikeskus ilmentää Helsingin kaupungin pyrkimystä kohti viihtyisää ja ihmisystävällistä kaupunkiympäristöä. Kaupunki pyrkii olemaan olohuone, jonne ihmisten on hyvä tulla kohtaamaan muita ja viettämään aikaa virkistyen. Kiinnostavan ja elinvoimaisen kaupunkiympäristön uskotaan vahvistavan ihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja siten myös vähentävän ilkivaltaa ja turvattomuutta keskustan alueella. Helsinki onkin yksi maailman johtavista kaupungeista ihmisläheisen kaupunkiympäristön kehittämisessä ja luomisessa.

Helsingissä vierailevien ja liikkuvien kulttuurinystävien on siis ehdottomasti suunnattava Finlandiapuistoon ja tutustuttava sen tarjontaan. Sanomatalon lisäksi Musiikkitalo, Kiasma ja vasta ovensa avannut keskustakirjasto Oodi ovat tutustumisen arvoisia paikkoja. Suositeltavaa on myös tehdä laajempikin kävelyretki Töölönlahdella. Alueella voi nähdä niin Suomen Kansallisoopperan kuin Finlandia-talonkin sekä virkistyä useissa puistoissa ja puutarhoissa. Erinomaiset jalankulku- ja pyörätiet tekevät liikkumisesta helppoa ja miellyttävää.

Terassit ja pubit kutsuvat

Helsingissä voi toki rentoutua monella muullakin tapaa. Mikä olisikaan parempaa kuin kulttuurikierroksen jälkeen istahtaa oluen ja live-musiikin ääreen. Tarjontaa eläväisessä ja kansainvälisessä Helsingissä on paljon ja live-esityksistä onkin mahdollista päästä nauttimaan vaikka joka ilta. Auringon lämmittäessä yhä enemmän myös terassit valtaavat Helsingin kadut. Janoisten onkin siis hyvä suunnata kohti lähes loputonta terassitarjontaa nauttimaan olutta, viiniä tai miksei vaikka latteakin.

Hämärämpää tunnelmaa kaipaaville kaupungista löytyy valtavasti toinen toistaan viihtyisämpiä pubeja. Niissä voi viettää aikaa paitsi maistuvan juoman ja mukavien ihmisten kanssa, mutta myös erilaisten aktiviteettien parissa. Helsingin pubeissa halutaankin panostaa ihmisten viihtymiseen: urheiluruudut kutsuvat seuraamaan ja erilaiset olutmaut kokeilemaan. Tietenkin pubit tarjoavat myös suolaista purtavaa niille, jotka sitä kaipaavat. Klassiset pubiruoat oikein kutsuvat kulkijoita hetkeksi istahtamaan, maistelemaan ja nautiskelemaan.

Tutustu tarjontaan

Näiden sivustojen kautta pääset tutustumaan Helsingin tarjontaan tarkemmin. Haluamme tarjota tietoa laajasti eri alueilta. Kerromme, minne taidetta, arkkitehtuuria, musiikkia, hyvää ruokaa tai vaikka vain rauhaa etsivien kannattaa suunnata. Usko tai älä, tätä kaikkea löytyy aivan Helsingin keskustasta! Kiehtovan Finlandiapuiston ympäriltä löytyy kaunis Töölönlahti ja elämää sykkivä Helsinki. Ota tästä vinkit talteen ja suuntaa kohti Helsingin monipuolista tarjontaa!